Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek drożdżowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dkg
drożdże 3 dkg
żółtko jajek 3 sztuki
cukier 10 dkg
mleko 1/2 szklanki
margaryna 1/3 kostki
sól
migdały 5 dkg
skórka pomarańczowa 5 dkg
rodzynki 5 dkg
orzechy 5 dkg
Polewa:
cukier puder 1 szklanka
sok z cytryny
rum 1 łyżeczka
woda 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek drożdżowy

Przygotować ciasto drożdżowe, po wyrośnięciu przełożyć na blachę i posypać bakaliami. Gdy ciasto zaczyna rosnąć wcisnąć wałkiem bakalie, gdy ponownie zacznie rosnać - upiec.
Polewa - Cukier puder utrzeć z rumem i wodą, wkrapiać sok z cytryny. Udekorować upieczone ciasto (jeszcze ciepłe).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 03.07.2011 20:14
świetny mazurek
Motorek 09.04.2011 13:54
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak