Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka ryżowa z estragonem i krewetkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 30 g
masło 1 łyżka
ocet winny 1-2 łyżki
oliwa 1 łyżeczka
oliwki nadziewane papryką 5 szt
sól szczypta
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 szt
krewetki królewskie 150 g
papryka żółta 1 szt
estragon 1-2 gałązki
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka ryżowa z estragonem i krewetkami

Ryż zeszklić na maśle, dodać wodę i sól, przykryć, gotować 20 minut pod przykryciem. Rondel zdjąć z ognia, odstawić na 30 minut, następnie ryż wystudzić.
Dymkę oczyścić, pokroić w ukośne krążki. Strąk papryki podzielić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w paseczki. Wymieszać z dymka i ryżem. Dodać listki estragonu, oliwki i oliwę. Wszystkie składniki ostrożnie wymieszać.
Ocet przyprawić solą i pieprzem, dodać do sałatki. Całość przykryć, odstawić na 10 minut w chłodne miejsce.
Zagotować w rondlu ½ litra lekko osolonej wody, rondel zdjąć z ognia. Do wody włożyć krewetki, pozostawić w niej na 5 minut. Krewetki wyjąć, usunąć skorupki, mięso dodać do sałatki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak