Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 1 główka
żeberka
kiełbasa zwyczajna
sól do smaku
pieprz do smaku
Liść laurowy suszony Prymat do smaku
wino czerwone wytrawne
koncentrat pomidorowy
grzyby suszone 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos

Kapustę umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Kapustę umieścić w wysokim garnku, zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu, aż do momentru gdy będzie miękka. Grzyby namoczyć we wrzątku. Żeberka ugotować w lekko osolonej wodzie. Gdy kapusta będzie miękka, odcedzić ją, dodać do niej pokrojone mięso z żeberek, pokrojoną w drobna kostkę kiełbasę zwyczajną, przyprawy i całość zalać wywarem w którym gotowały się żeberka(jeżeli chcecie możecie dolać trochę wina czerwonego). Wszystko gotować na małym ogniu około 2-3 godziny co jakiś czas mieszając. Bigos najlepiej smakuje nastepnego dnia. Do smaku możecie dodać trochę koncentratu pomidorowego(chociaż nie jest to konieczne). Bigosik podałam z kluskami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak