Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ozorki z papryką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ozorki 4 szt.
papryka czerwona 1 szt.
papryka żółta 1 szt.
bulion warzywny 1,5 szklanki
wino białe 1 kieliszek
mąka ziemniaczana 2 łyżki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
sól
oliwa 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat kilka sztuk
Pieprz czarny ziarnisty Prymat kilka ziarenek

Przepis i sposób przygotowania na: ozorki z papryką

Ozorki zalej zimną wodą, odstaw na 2 godziny. Następnie je wyszoruj szczoteczką, zalej osolonym wrzątkiem i gotuj 1,5 godziny.
Paprykę oczyść, cebulę obierz, warzywa pokrój w paseczki. W garnku rozgrzej oliwę, włóż warzywa i duś je 3 minuty. Oprósz papryką w proszku. Zalej bulionem i winem. Dodaj ziarenka pieprzu oraz listki laurowe. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i duś pod przykryciem do miękkości 10 minut.
Sos przypraw pieprzem kajeńskim i solą. Zagęść mąką wymieszaną z niewielką ilością wody. Ozorki obierz ze skóry, pokrój w paseczki. Włóż do sosu, mocno podgrzej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak