Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś kaczki z jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piersi kaczki 4 szt
oliwa 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
Goździki całe Prymat 2 szt
imbir do smaku
sok z cytryny 1 szt
tymianek do smaku
sól, pieprz do smaku
konfitura żurawinowa 2 łyżki
wino czerwone wytrawne 3/4 szkl
cebula czerwona 1 szt
jabłko winne 4 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś kaczki z jabłkami

Piersi z kaczki umyć, oczyścić, osuszyć, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, tymiankiem, solą oraz pieprzem. Odstawić na 30 min. do lodówki. Jabłka umyć, pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać opłukać i posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę, włożyć piersi kacze skórą do dołu i smażyć 5 minut. Następnie mięso odwrócić, dodać posiekaną cebulę i smażyć jeszcze 5 minut. Podlać winem wymieszanym z dżemem żurawinowym, dodać goździki oraz imbir. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie (około 30 minut). Na 15 minut przed końcem duszenia piersi obłożyć cząstkami jabłek. Gotowe piersi wyjąć, obłożyć duszonymi jabłkami, polać sosem z duszenia i podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 06.07.2013 09:49
Pyszna kaczuszka z jabłkami :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak