Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w cieście naleśnikowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z kurczaka 2 szt.
jaja 2 szt.
mąka pszenna 1 szklanka
mleko 1/2 szklanki
czosnek ząbki 2 szt.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
przyprawa w płynie 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w cieście naleśnikowym

Piersi dzielimy na kawałki,rozbijamy. Solimy i pieprzymy. Nacieramy czosnkiem- plasterkami, po czym razem z nimi wkładamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i do lodówki na 1-2 godz. wędruje ten cały ambaras;) chodzi o to żeby mięsko nasiąknęło aromatem czosnku- kto nie lubi niech pominie ten etap.
Przygotowujemy ciasto tak jak na naleśniki, tylko musi być bardzo gęste. Jeżeli jest zbyt rzadkie-dodajemy mąki,jeżeli zbyt gęste dolewamy mleka. Ciasto ma być tzw. wytrawne,dlatego dodajemy do smaku przyprawę Magii i troszkę Vegety.
Obtaczamy pierś w tym cieście i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na małym ogniu po kilka minut z każdej strony.
Obtoczenie mięska może sprawić trochę trudności,ale ja to robię za pomocą wykałaczki, ale można to zrobić za pomocą łyki i jak położy się kotleta na patelni, to na wierzch dolewamy jeszcze trochę ciasta.
Kotlet najlepiej smakuje jak go zjemy zaraz po usmażeniu, jest wtedy fajnie chrupiący.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malgorzata549 14.03.2013 10:51
Dziś zrobie na obiad :)
FAFIK 05.04.2011 22:08
Pysznie wygląda!
Misiek1 04.02.2011 07:18
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak