Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nocne bułeczki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 1 łyżka
drożdże 40 g
mleko 1 szklanka
sól 1 łyżeczka
olej 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Nocne bułeczki

Wieczorem: Mąki przesiać do miski. Drożdże rozkruszyć i zasypać cukrem w filiżance. Rozetrzeć łyżką. Do mąki dodać łyżeczkę soli, dolać mleko/wodę, kilka kropel oleju (wlać prosto z butelki, stąd te chlupki) i rozpuszczone drożdże. Wszystko wymieszać łyżką do połączenia się składników. Wtedy wyłożyć na blat posypany mąką i wygniatać ciasto około 5 minut ( czasami, gdy się klei do rąk, podsypać jeszcze mąką). Następnie przykryć miską i zostawiam na następne 5 minut. Po odpoczynku, wyrabiać jeszcze ok. 3 minut. Kulkę ciasta włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć w wstawić do lodówki na całą noc. Powinno dużo urosnąć.
Rano: Ciasto wyłożyć na blat i podzielić na 12 -16 części. Formować zwykłe, okrągłe bułeczki. Układać na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 220 stopni. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i posypać: makiem czarnuszką, sezamem czy słonecznikiem (ja użyłam tego ostatniego) . Po wyrastaniu wędrują do piekarnika na 20 -25 minut.
Po upieczeniu, szybko przełożyć na kratkę do przestudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 13.01.2012 09:02
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak