Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

lazania marchewkowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron lazania 25 dag
marchewka 70 dag
masło 5 dag
olej 4 łyżki
mąka pszenna 6 łyżek
mleko 1/2 l
ser żółty 15 dag
jajko 4 szt.
sól
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
natka pietruszki do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: lazania marchewkowa

Płaty lazanii ugotuj w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Odcedź, ostudź. Marchewki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Żółty ser także zetrzyj na tarce.
Masło i olej rozgrzej w głębokim rondlu. Wsyp mąkę, podsmaż, cały czas mieszając. Wlej mleko, podgrzej, zdejmij z ognia. Dodaj 2/3 startego sera, marchewkę i roztrzepane jajka. Dokładnie wymieszaj. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Formę żaroodporną natłuść, ułóż warstwę masy marchewkowej. Przykryj płatami lazanii. W ten sposób ułóż inne warstwy lazanii (ostatni powinien być makaron). Wierzch posyp pozostałym startym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni. Zapiekaj ok. 45 minut. Natkę opłucz, osusz, grubo posiekaj. Posyp pokrojoną na porcje lazanie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marta1371 25.06.2011 21:48
Zapowiada się pyszna kolacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak