Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sezamki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sezam 200 g
cukier 200 g
woda 3 łyżeczki
miód 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Sezamki

Wysypać sezam na suchą patelnię i podprażyć, aż zacznie pachnieć i zmieniać kolor na złoty. Co jakiś czas mieszać w nim drewnianą łyżką.
Gdy sezam będzie gotowy, przesypać go na duży talerz. Następnie wsypać do garnka cukier, dodać dwie łyżki wody i poczekać, aż wszystko się rozpuści i powstanie karmel. Podczas karmelizowania się cukru nie mieszać, dopiero gdy zacznie lekko bulgotać i brązowieć. Do gotowego karmelu dodać miód i zamieszać drewnianą łyżką. Następnie wrzucić wcześniej uprażony sezam i mieszać, aż masa się połączy. Wyłożyć na pergamin, przykryć drugim, rozwałkować na ok. 1 - cm warstwę. Poczekać chwilę, aż całość przestanie być gorąca i da się odkleić od pergaminu bez ciągnięcia się (chodzi ot o, żeby miód zastygł i potem było łatwo kroić). Pokroić ostrym nożem na kwadraty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak