Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przecier pomidorowy

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidor 2 kilogramy
woda 5 litrów

Przepis i sposób przygotowania na: Przecier pomidorowy

Pomidory powinny być dojrzałe. Odpowiednie będą i żółte, i malinowe, i podłużne tzreba zdjąc skórkę z pomidora wystarczy naciąć pomidory w krzyżyk z dwóch stron, zalać je wrzątkiem a następnie szybko przełożyć do lodowatej wody. Skórka powinna zejść bez problemu.Usuwamy skórkę, kroimy na pół, a następnie łyżeczką usuwamy pestki. Nie musimy tego robić zbyt dokładnie.Kroimy pomidory na mniejsze kawałki i przeciskamy je przez durszlak drewnianą łopatką lub łyżką.
Ciepły przecier pomidorowy przekładamy do wyparzonych i suchych słoików. Możemy pomóc Wkładamy słoiki do garnka z ciepłą wodą i zagotowujemy. gotujemy jeszcze około 30-45 minut. Wyjmujemy i ustawiamy dnem do góry, aby się zawekowały. Czekamy aż ostygną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 16.12.2012 21:34
fajny;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak