Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Węgierski placek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki starte 1 kg
jajko 1 szt
cebula 1 szt
mąka 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
sól
pieprz
suszone zioła
mięso gulaszowe 0,5 kg
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Węgierski placek

Mięso obtoczyć w mące i mocno obsmażyć na tłuszczu.
Przełożyć do rondla, podlać odrobiną wody i dusić na wolnym ogniu.
Cebulę obrać pokroić w kostkę, przesmażyć dodać do mięsa gulaszowego.
Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy, zioła, dusić jeszcze z 20 minut.
Sos zaprawić odrobiną mąki z wodą, zagotować.
Do startych ziemniaków dodać jajko, sól, pieprz, dobrze wymieszać.
Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, dość grube placki.
Placki przełożyć sosem, złożyć na pół i jeszcze wierzch polać sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata77 19.06.2011 18:08
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak