Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szwajcarskie bułeczki mleczne z żółtym serem i papryką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 75 dag
drożdże 25 g
cukier 1,5 łyżki
mleko 400 ml
masło 40 g
sól 1 łyżeczka
żółtko jajek 1 szt.
mleko 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
ser gouda 20 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Szwajcarskie bułeczki mleczne z żółtym serem i papryką

Do formy wlać mleko z wodą oraz stopione masło. Następnie dodać przesianą mąkę, sól, cukier i drożdże (uważając, by drożdże nie były bezpośrednio obok soli), nastawić program ‘wyrabianie ciasta\'. Po kilku minutach wyrabiania sprawdzić konsystencję ciasta: jeśli jest za suche, dodać odrobinę wody/mleka, jeśli jest zbyt wilgotne - dodać odrobinę mąki (zawsze dość małymi partiami, ½ - ¾ łyżki).
Po zakończeniu cyklu wyjąć wyrośnięte ciasto i podzielić na 14 części i z każdej uformować kulkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do ponownego wyrośnięcia (około 40 minut). Następnie posmarować wierzch bułek żółtkiem rozkłóconym z odrobiną mleka, po czym naciąć każdą z nich - na 1 sierpnia konieczne są nacięcia w kształcie krzyża (jak na szwajcarskiej fladze), które najlepiej robi się bardzo ostrymi i szpiczastymi nożyczkami.
Część bułeczek dodatkowo posypać serem i papryką.
Piec w temperaturze 200°C, przez około 20-25 minut. Studzić na kratce.
Można oczywiście zrobić te bułeczki bez użycia maszyny do chleba, wyrabiając ciasto w sposób tradycyjny (około 10 minut) lub za pomocą robota/miksera (około 5 minut).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak