Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułka wrocławska

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
masło 110 g
cukier 2 łyżki
jaja 2 szt.
sól 1 szczypta
mąka pszenna 4 szklanki
drożdże 24 g
jajko 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułka wrocławska

Mikserem z przystawką do ciasta drożdżowego wymieszać wszystkie składniki w podanej kolejności, przez kilka minut. Można oczywiście ciasto wyrobić ręcznie (w przypadku drożdży świeżych zrobić wcześniej rozczyn, suche natomiast wymieszać z mąką). Po dokładnym wyrobieniu pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.
Kiedy ciasto już wyrośnie, formujemy z ciasta podłużną bułkę i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Następnie smarujemy całą roztrzepanym jajkiem z mlekiem, robimy nacięcia nożem. Wstawiamy na ok. 30 minut w temp. 185ºC.
Podczas pieczenia przykryć folią aluminiową, by się nie przypiekła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agaK. 19.06.2015 19:11
Smakowita, taka na śniadanie.
Malgorzata549 21.04.2015 11:11
pięknie się prezentuje
Habibi 15.04.2015 17:03
Bardzo dawno nie piekłam bułki wrocławskiej, choć bardzo ją lubimy :)
Adam12 15.09.2011 14:50
dobre
Anna146 23.08.2011 17:06
wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak