Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pyszna szarlotka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żółtko jajek 2 sztuki
cukier 10 dag
masło 20 dag
mąka 30 dag
jabłka 1 kg
kremówka 500 ml
budyń śmietankowy
galaretka 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: pyszna szarlotka

Mąkę posiekać z masłem. Dodać cukier, żółtka i proszek do pieczenia i szybko zagnieść kruche ciasto. (można także dodać 2-3 łyżki śmietany) schładzać je w lodówce ok. 20-30 minut.
Jabłka obrać i pokroić je w plasterki. Następnie dodać wodę (można zamiast wody dodać sok jabłkowy) i dusić do miękkości. (ja do jabłek dodaję jeszcze cynamon, cukier waniliowy i jeśli jabłka są dość kwaśne to zwykły cukier). Proszek budyniowy rozmieszać w niewielkiej ilości wody i dodać go do jabłek. Całość ponownie zagotować.
Schłodzonym ciastem wylepić dno tortownicy i delikatnie podpiec. Następnie wyłożyć mus jabłkowy i piec ok. 20-30 minut. Ciasto dokładnie ostudzić.
W międzyczasie przygotować galaretkę jak jest w instrukcji na opakowaniu. Jak tylko zacznie tężeć wylać ją na jabłka i zostawić w spokoju aż do całkowitego zastygnięcia. Kremówkę ubić z cukrem pudrem do smaku i wyłożyć na galaretkę. Wierzch dowolnie ozdobić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

novita23 30.12.2011 08:18
pyszne
Katarzyna/kate1980 05.02.2011 08:21
komentarz do zdjęcia: do jabłek dodałam jeszcze skórkę pomarańczową co widać na ostatnim zdjęciu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak