Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi z grochem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
woda 1 szklanka
groch 1 szklanka
kapusta kiszona 70 dag
cebula 1-2 sztuki
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z grochem

Groch zalać wodą i zostawić go najlepiej na noc. Na następny dzień ugotować go do miękkości w tej samej i lekko osolonej wodzie. Przecedzić i przecisnąć go przez praskę.
Kiszoną kapustę drobno posiekać zalać wodą i zagotować. Można do niej dodać listek laurowy i ziele angielskie. Następnie całość przecedzić.
Kapustę wymieszać z grochem dodać do niej także pokrojoną w kosteczkę i zeszkloną na oleju cebulę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z mąki i gorącej wody zagnieść jednolite i elastyczne ciasto. Jeśli trzeba będzie to ciasto można dorobić (lepiej jak jest świeżo robione niż dłużej leży) następnie rozwałkować je i wycinać z niego kółka. Na każdą jedną porcję ciasta wykładać farsz i dokładnie sklejać brzegi. Gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel oleju.
Cebulę i boczek podsmażyć i polać wcześniej ugotowane pierogi.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnik 19.07.2011 20:10
super
Agnik 19.07.2011 20:10
super
Agnik 19.07.2011 20:10
super
Monika193
Monika193 03.02.2011 14:59
oj Kasiu narobiłaś mi ochoty na takie pierożki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak