Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki drożdżowe z dżemem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg.
margaryna 1 sztuka
drożdże 4 dag
cukier 1 łyżka
cukier wanilinowy 1
sól 1/2 łyżeczki
mleko 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdżowe z dżemem

W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże. Mąkę, sól, jako i cukier mieszamy z roztopioną margaryną. Dodajemy drożdże z mlekiem. Wyrabiamy ciasto i formujemy kulę. Wkładamy do zimnej wody na ok. godzinę-ciasto powinno wypłynąć. Ciasto dokładnie wyrabiamy, dodając jeszcze trochę mąki. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy odchodzi od dłoni. Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą rozwałkowujemy tak, by powstało koło, a następnie kroimy na 8-12 trójkątów. Na trójkąty z ciasta nakładamy dżem lub krem czekoladowy i zwijamy od szerszej do węższej strony. Rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem, by podczas pieczenia nabrały ładnego złocistego koloru. Gotowe posypujemy cukrem, wiórkami kokosowymi lub posypką czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edyta38 04.07.2011 19:17
lubie takie
owca441 02.05.2011 20:19
lubuję się w rogalikach
owca441 02.05.2011 20:19
lubuję się w rogalikach
ziutula
ziutula 06.02.2011 14:22
smacznego....
teresa18 05.02.2011 21:04
bardzo lubie
suzana 03.02.2011 13:24
uwielbiam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak