Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chleb na miodzie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 400mililitrów
drożdże 50g
olej 2łyzki
woda 300mililitrów
sól 2łyżeczki
miód 2łyżki
mąka 1,2kg
pszenica 400g

Przepis i sposób przygotowania na: chleb na miodzie

Dzień 1. Wsyp utłuczoną pszenicę do miski, zalej gorącą wodą i wymieszaj, po czym przykryj miskę i pozostaw do następnego dnia.
Dzień 2. Drożdże pokrusz i podgrzej olej z wodą do temp. 37 st. Następnie rozpuść drożdże w małej ilości otrzymanego płynu.
Do zaczynu dodaj resztę płynu, sparzoną pszenicę, sól, miód i większą część mąki. Resztę zachowaj do wyrabiania ciasta.
Ciasto wyrabiaj ręcznie lub mikserem.
Przykryj je i pozostaw na ok. 40 min. do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Przełóż ciasto na stolnicę opruszoną mąką i wyrabiaj, wykorzystując resztę mąki. Następnie podziel je na 2 części.
Uformuj 2 zgrabne bochenki i połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 min. Podgrzej piekarnik do temp. 200 st.
Piecz w dolnej części piekarnika przez ok. 45 min.
Po wyjęciu z piekarnika przykryj ściereczką i pozostaw do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Neetka90 01.01.2012 13:03
no no ;)
Neetka90 01.01.2012 13:03
no no ;)
novita26 12.12.2011 07:51
fajne
aacaac 24.11.2011 08:08
ciekawe
gacopierz23 13.05.2011 17:49
z miodem jeszcze nie próbowałam
Olaa 03.02.2011 14:38
super
jolita 03.02.2011 13:54
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak