Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z jabłkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
drożdże 38 g
miód 20 g
jaja 2 szt.
mleko 250 ml
masło 75 g
jabłka 2 kg
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
cukier 2 łyżki
cynamon 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z jabłkami

Wymieszać mleko, miód i jajko. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
Jabłka obrać, pokroić w cząstki, wykroić gniazda nasienne. Prażyć na małym ogniu do miękkości, można podlać odrobiną gorącej wody. Dosłodzić do smaku, wsypać troszkę cynamonu. Wmieszać kilka łyżek bułki tartej, żeby zagęścić masę. Ostudzić.
Po tym czasie z ciasta formować bułeczki (kule, jak na zwykłe bułeczki) masy około 50 - 60 g każda. Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut do napuszenia. Używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, nałożyć do niego nadzienia jabłkowego, ciasto posmarować dla połysku rozbełtanym jajkiem.
Piec około 10 minut w temperaturze 240ºC, choć można też około 20 minut w 200ºC.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 06.07.2012 20:30
smaczne
[email protected] 06.07.2012 20:30
smaczne
[email protected] 06.07.2012 20:30
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak