Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone naleśniki ze szpinakiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szpinak mrożony mal 2 opakowania
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka stołowa
pieprz czarny 1 łyżeczka
czosnek 1/2 główki
mąka pełnoziarnista 3 szklanki
woda 3 szklanki
olej rzepakowy 2 łyżki
feta 1 opakowanie
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
jajko 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone naleśniki ze szpinakiem

Farsz do naleśników:
Rozmrażamy 2 opakowania szpinaku. Przekładamy do rondelka, dolewamy 3/4 szklanki wody, pół łyżki stołowej soli morskiej, pieprz do smaku, pół główki czosnku startego na prasce. Dusimy ok. 10 min. do momentu, kiedy odparuje woda. Odkładamy 2,5 łyżki szpinaku (który trzeba będzie dodać później do ciasta naleśnikowego ). Przestudzony, ciepły szpinak przekładamy do malaksera razem z pokrojoną w kostki fetą, pieprzem, 1/2 łyżki soli morskiej. Łączymy składniki. Jeśli farsz jest rzadki, zagęszczamy go bułką tartą.

Ciasto naleśnikowe:
Miksujemy 3 szklanki mąki, 2,5 szklanki wody, łyżkę oleju rzepakowego, trzy duże jaja, szczyptę soli. Po połączeniu składników dodajemy do nich jeszcze dla koloru 2,5 łyżki szpinaku (z farszu). Na średniej patelni rozgrzewamy jedną łyżkę oleju rzepakowego i smażymy naleśniki. Przekładamy farszem.
Można je serwować ze startym na drobnym tarle ostrym żółtym serem.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak