Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki po bawarsku

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 3 dag
mleko letnie 1/4 litra
mąka krupczatka 50 dag
masło stopione 10 dag
cukier 10 dag
jajko 2 szt
sól 1 szczypta
starta skórka z cytryny 1 łyżeczka
rodzynki 15 dag
olej 1 litr
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki po bawarsku

Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dodać trochę mleka i mąki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, mleko, masło, jajka skórkę cytrynową, wyrośnięty rozczyn. Do ciasta dodać rodzynki. Następnie łyżką nabierać małe porcje ciasta i formować małe kulki, kłaść na stolnicy posypanej mąką. Odstawić na 20 minut. Podgrzać tłuszcz do smażenia. Tłuszcz jest odpowiednio nagrzany, gdy wrzucony kawałek ciasta szybko wypłynie i zrumieni się. Usmażone pączki układać na serwetce w celu osączenia, posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ao_12 31.10.2013 20:30
koniecznie będę musiała wypróbować
misia53 11.02.2011 14:53
O, paczusie to ja lubię....
Misia13 05.02.2011 12:18
polecam je naprawde, łatwo zrobic i są pyszne;-)))
Tahitha 05.02.2011 06:12
Pyszne pączusie, :)
ben-ka 03.02.2011 09:36
Śliczne pączusie:)
Nina7 03.02.2011 08:19
super przepis - koniecznie muszę wypróbować:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak