Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka z żurawiny

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

świeżej żurawiny 0,5 kg
spirytusu 1 l
przegotowanej wody 1,25 l
suszonych śliwek 6
cukru 0.5 kg
aromat migdałowy 6 kropel

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka z żurawiny

Żurawinę włożyć na noc do zamrażarki, rano rozmrozić, opłukać i osuszyć.Każdy owoc nakłuć w kilku miejscach wykałaczką i lekko rozgnieść. Śliwki opłukać i pokroić na małe kawałki, dodać do żurawiny. Wsypać do 5 l słoja. Zalać spirytusem i 1 litrem wody. Wymieszać, szczelnie zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce. Co dzień kilka razy potrząsać słojem. Po 2-3 tygodniach zlać płyn. Cukier rozpuścić w 0.25 l wody, dolać aromat migdałowy i ugotować syrop. Ciepły wlać do nalewki. Przecedzić przez złożoną kilka razy gazę i rozlać do butelek. Odstawić na min. 4 miesiące i można kosztować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak