Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Metrówka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 6 sztuk
mąka 2,5 szklanki
cukier 1 szklanka
olej 1/2 szklanki
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masa
masło 1 kostka
cukier 1 szklanka
żółtko jajek 1 sztuka
ugotowany budyń 1 opakowanie
woda letnia 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Metrówka

Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka (nie ubijać). Dodajemy resztę składników oprócz kakao, mieszamy.
Przygotować 2 podłużne foremki, do jednej wlać połowę masy, do drugiej masy dodać kakao, wymieszać i wlać do drugiej foremki.
Piec przez 45 minut.
Z masła, pudru, żółtka i budyniu przygotowujemy masę.
Upieczone ciasta kroimy w kromeczki. Bierzemy jasną kromkę, smarujemy masą, przekładamy ciemną kromną. I tak na przemian. Kroimy na ukos.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewaa 12.11.2011 22:48
bardzo lubię to ciasto,smakuje super i wyglada ciekawie:)
IKrakowianka 12.10.2011 21:53
super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak