Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki (gniazdka)

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4
woda 200 ml
mąka 15 dag
masło 8 dag
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki (gniazdka)

Wodę z margaryna zagotować
dodać mąkę. Zaparzyć ciasto mieszając
aby się nie przypaliło. Gdy ciasto będzie zimne
wbijać po jednym jajku. Gotowe ciasto przełożyć do worka ze szprycą i wyciskać kułeczka na natłuszczony pergamin. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić ciasto wraz z pergaminem, odwracając papier do góry. Chwilę poczekać, aż kółeczka oderwą się od pergaminu. Smażyć na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak