ślimaczki z jabłkiem

ślimaczki z jabłkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    4 sztuki
  • cytryna

    1 sztuka
  • rodzynki

    4-5 łyżek
  • pokrojone migdały

    4-5 łyżek
  • twaróg

    15 dag
  • cukier

    1/2 szklanki
  • olej

    ok 6 łyżek
  • mąka

    2 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 torebka
  • proszek do pieczenia

    1 torebka
  • cukier puder

    6 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. pokroić jabłka w drobną kostkę. jablka z sokiem wrzucić do rondla i gotować jakieś 8-10 minut z połową cukru. dosypać migdały.
twaróg wymieszać i utrzeć z pozostałym cukrem, skórką z cytryny,cukrem waniliowym, i olejem. dosypać mąkę i proszek do pieczenia - ugnieść wszystko. rozwałkować ciasto na prostokąt ok 30X40 cm. rozłożyć równomiernie na nim masę z jabłek, zrolować wzdłuż dłuższego boku, pokroić na plastry - ok 10, blachę pokryć pergaminem i ułożyć ślimaczki. Piec w temp ok 200 stopni, około 20 minut, z cukry pudru zrobić lukier (utrzeć z 3-4 łyżkami wody) i posmarować złote ślimaczki. smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iwona332

19.01.2011 00:07
super

Ewa111

05.06.2010 15:04
Wypróbowałam ,bardzo dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat