Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ślimaczki z jabłkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 4 sztuki
cytryna 1 sztuka
rodzynki 4-5 łyżek
pokrojone migdały 4-5 łyżek
twaróg 15 dag
cukier 1/2 szklanki
olej ok 6 łyżek
mąka 2 szklanki
cukier waniliowy 1 torebka
proszek do pieczenia 1 torebka
cukier puder 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: ślimaczki z jabłkiem

z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. pokroić jabłka w drobną kostkę. jablka z sokiem wrzucić do rondla i gotować jakieś 8-10 minut z połową cukru. dosypać migdały.
twaróg wymieszać i utrzeć z pozostałym cukrem, skórką z cytryny,cukrem waniliowym, i olejem. dosypać mąkę i proszek do pieczenia - ugnieść wszystko. rozwałkować ciasto na prostokąt ok 30X40 cm. rozłożyć równomiernie na nim masę z jabłek, zrolować wzdłuż dłuższego boku, pokroić na plastry - ok 10, blachę pokryć pergaminem i ułożyć ślimaczki. Piec w temp ok 200 stopni, około 20 minut, z cukry pudru zrobić lukier (utrzeć z 3-4 łyżkami wody) i posmarować złote ślimaczki. smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona332 19.01.2011 00:07
super
Ewa111 05.06.2010 15:04
Wypróbowałam ,bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak