Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec na ucieranym cieście

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 25 dkg
mąka 25 dkg
cukier 25 dkg
mąka ziemniaczana 5 dkg
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa
mak 50 dkg
cukier 25 dkg
jaja 2 sztuki
drożdże 1 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec na ucieranym cieście

Utrzeć masło z cukrem, dodać żółtka, mąkę wymieszać z proszkiem, dodać do ciasta. Na koniec dodać pianę ubitą z białek. Mak opłukać, sparzyć, przepuścić 2-3 razy przez maszynkę, dodać cukier, żółtka, rozkruszone drożdże, olejek, na koniec pianę.
Na blachę wlać połowę ciasta, na to dać masę makową, przykryć drugim ciastem. Piec 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 24.09.2011 08:25
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak