Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa migdałowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

migdały 1 szklanka
cukier 2-3 łyżki
cukier waniliowy 1 sztuka
ryż ok. 1/2 szklanki
mleko ok.1 i 1/4 litra
żółtko jajek 1 sztuka
masło 2-3 łyżeczki
rodzynki 3-5 łyżeczek

Przepis i sposób przygotowania na: zupa migdałowa

ryż ugotować najlepiej na sypko. migdały sparzyć tak żeby skórka z nich łatwo zeszła. następnie wyłożyć je na papierowy ręczniczek i delikatnie osuszyć. potem zmielić. mleko zagotować z cukrem a następnie dodać do niego migdały, rodzynki wcześniej opłukane, masło i całość gotować ok. 10-15 minut. na końcu dodać cukier waniliowy. z powstałej zupki odlać pół szklanki. wystudzić a następnie dodać żółtko i dokładnie wymieszać. dolać do zupy. można też od razu dodać ryż do zupy lub jak kto woli wyłożyć do miseczek i zalać gorącą zupą. udekorować można płatkami migdałowymi podsmażonymi na suchej patelni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 31.08.2012 23:54
brzmi apetycznie
zbysio 21.04.2012 23:03
mniam
IlonaAlbertos 14.04.2012 19:01
Zapowiada się apetycznie.
marzena06 03.02.2011 11:46
świetna
anja3107 03.02.2011 10:59
super zupa
matii6 03.02.2011 10:51
zupka rewelacyjna,,
Misiakova 03.02.2011 08:34
Aż mi ślinka poleciała :)
aginaa 03.02.2011 08:17
brzmi pysznie
iwa643 03.02.2011 07:25
bardzo ciekawe
Damian19 03.02.2011 07:08
chcialbym sprobowac :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak