Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasteczka z marmoladą

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
masło 50 dag
cukier puder 25 dag
jaja 2 szt.
marmolada 35 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasteczka z marmoladą

Mąkę należy przesiać, dodać pokrojone w kostkę, schłodzone masło. Zarabiać siekając nożem. Kiedy powstaną grudki, dodać cukier puder i wbić jajka. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić ok. 1 godz. w lodówce.
Po tym czasie ciasto podzielić na porcje. Jedną rozwałkować, cienko posmarować marmoladą i ciasno zrolować. Wałek pokroić plastry. Powstałe ślimaczki ułożyć na blasze pokrytej pergaminem i piec ok. 10 min. w temp. ok. 200st. C. Z kolejnej części ciasta wyciąć kwadraty równej wielkości. Na każdym ułożyć po porcji marmolady, zwinąć, formując rogalika. Upiec. Z reszty ciasta powycinać serduszka, koła itp. Upieczone przełożyć marmoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena/Madija 15.07.2012 14:42
swietne
RenataZ-et 08.01.2012 01:41
pyszne i śliczne :)
pigila
pigila 02.10.2011 10:27
super
Angelika10 18.07.2011 22:23
Pyszności bardzo lubię takie ciasteczka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak