Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto pomidorowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło lub margaryna 15 dag
oliwki zielone 3 łyżki
pomidory koktajlowe (czerwone) 50 dag
żółty ser starty 5 łyżek
jajko 4 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
mąka 30 dag
kasza manna 4 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
twaróg 50 (chudy, mielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto pomidorowe

Do przesianej mąki dodajemy pokrojone w kostkę masło lub margarynę, solimy.
Siekamy nożem.Wbijamy jajko, a następnie dodajemy drobno posiekane oliwki.
Ugniatamy ciasto do momentu, aż będzie jednolite.Zawijamy w folię i na ok. pół godziny wkładamy je do lodówki.
Póżniej schłodzone ciasto wałkujemy na cienki placek.Wyklejamy nim spód i brzegi formy pokrytej papierem. Nakłuwamy kilkakrotnie widelcem.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 25 minut.Czekamy , ąz ciasto ostygnie. Umyte pomidory kroimy na połowę.Kaszę mannę, 2 łyżki żółtego sera i twaróg ucieramy do jednolitej masy.Pozostałe jajka ubijamy i łączymy z powstałą masą.Przyprawiamy do smaku.Dodajemy pomidory i mieszamy.Ciasto upieczone na początku oprószamy bułka tartą.Nakładamy na nie przygotowaną masę.Wierzch potrzepujemy pozostałym żółtym serem.Pieczemy tak jak poprzednio w piekarniku o temp 180stopni i pieczemy 40 minut.
Po wyciągnięciu dekorujemy ziołami;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 30.05.2010 10:13
szkoda, że nie ma zdjęcia potrawy :-(

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak