Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moja chińszczyzna.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka
mrożonka chińska
makaron Chow Mein

Przepis i sposób przygotowania na: Moja chińszczyzna.

Składniki:
* 1 podwójny filet z kurczaka (ok.0,5 kg)
* 20 dag makaronu Chow Mein Tao Tao
* 1 brokuł (0,5 kg )
* 1 kostka bulionowa grzybowa
* 1 duża cebula
* olej do smażenia
* 4 łyżki sosu sojowego
* 40 dag mrożonej mieszanki warzywnej chińskiej
* 1 mała,płaska łyżeczka imbiru w proszku

Mięso opłukać,osuszyć.Cebulę pokroić w kostkę.
Brokuł opłukać, podzielić na różyczki.Obgotować je w lekko osolonej i posłodzonej wodzie ok.3 minuty .
Zagotować wodę, zalać nią makaron Chow Mein,wymieszać.Odstawić pod przykryciem na 5 minut.
We wrzącej wodzie rozrobić także kostkę grzybową bulionową ( 1 kostkę w 0,25 l wody).
W tym czasie na rozgrzanym oleju podsmażyć kurczaka ze wszystkich stron.Dołożyć cebulę, zeszklić.Wlać sos sojowy i chwilę razem smażyć.
Odcedzony makaron przelać zimną wodą i osączyć.
Na drugiej patelni rozgrzać olej i wrzucić mrożone warzywa do potraw chińskich.Smażyć pod przykryciem ok.10 minut.Po tym czasie wlać bulion grzybowy i oprószyć imbirem.Dusić pod przykryciem do miękkości warzyw.Wrzucić do nich kurczaka z cebulą i razem wymieszać.
Na talerzach rozłożyć makaron i brokuły,na wierzch nałożyć warzywa z mięsem,wraz z sosem który się wytworzył.
Jeśli jakimś cudem zostanie nam coś z obiadu, możemy odsmażyć makaron wraz z mięsem i warzywami i jest to naprawdę bardzo smaczne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 25.04.2012 12:57
A ja jeszcze nigdy nie robiłam, ale mnie kusi:):)
barbara11561 31.05.2011 07:16
Pysznie wygląda:)
jolaxa 29.05.2011 22:48
pycha
SmacznaPyza 04.04.2011 09:58
bardzo fajne - też czasami robię coś podobnego
Jolanta40 20.02.2011 22:13
uwielbiam takie dania
misia53 13.02.2011 22:35
Trzeba dużo dać włoszczyzny ,aby poczuć smak chińszczyzny...hihi dobre!
Sarenka 05.02.2011 10:23
Widzialam zdjecie, bardzo apetyczne danie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak