Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sero-makowiec

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
cukier puder 1/3 szklanki
masło 250 g 1/2 szt.
żółtko jajek 1 szt.
jajko 1 szt.
masa makowa 1 puszka
mus jabłkowy 800 ml
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
białko 3 szt.
cukier 1 szklanka
masło 15 dag
jaja 4 szt.
budyń śmietankowy 1 szt.
twaróg 1 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Sero-makowiec

Spód: Wszystkie składniki szybko zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę czasu. Po tym czasie wyłożyć do formy o wymiarach 45x 40 cm.
Masa makowa: Do masy dodałam jabłka oraz bułkę tartą. Na koniec masę delikatnie wymieszałam z pianą ubitą z 3 białek. Cukru już nie dosypywałam, bo masa jak i jabłka były wystarczająco słodkie.
Masa serowa: Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodając po łyżce ser i dalej ucierając. Wmieszać mąkę, skórkę. Białka ubić na sztywno i na koniec wmieszać do masy serowej. Na spód wyłożyć masę makową, na nią masę serową.
Piec ok. 1h i 10-15min. min w temp. 175 stopni C. Uważać, żeby sernik za bardzo nam się nie spiekł z wierzchu, najlepsza jest lekko złota skórka:)
Wierzch udekorować wg upodobań (czasem ozdabiam polewą czekoladową i posypuję kokosowymi wiórkami).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 05.10.2011 19:33
Serniczek i makowiec czyli połączenie idealne :)
pigila
pigila 26.09.2011 12:19
super
SmacznaPyza 26.04.2011 18:53
bardzo smakowite ciasto
FAFIK 05.02.2011 21:19
Uwielbiam takie ciasta
jolajka 03.02.2011 07:35
bardzo lubiane ciasto przez moich chłopaków
teresa18 02.02.2011 17:34
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak