Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sola z piekarnika

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

sola 0,5 kg
cyryna 0,5 sztuki
czosnek 2 ząbki
OSTRA PAPRYCZKA 0,5 strączka
oliwa 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sola z piekarnika

Rybę rozmrozić i umyć pod bieżącą wodą. Natrzeć solą, białym pieprzem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie włożyć do naczynia żaroodpornego. Wycisnąć sok z cytryny, wymieszać z oliwą i polać rybę. Strączek papryczki pokroić na bardzo drobne kawałki i posypać po wierzchu. Przykryte naczynie żaroodporne wstawić do rozgrzanego do temp. 200 stopni piekarnika i piec ok. 20 minut. Przed podaniem ozdobić rybę listkiem tymianku. Solę można podawać jako samodzielne danie lub razem z polanymi białym, śmietanowym sosem gotowanymi warzywami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak