Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szwedzkie ziemniaczki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
olej 2 łyżeczki
pieprz 1 szczypta
sól 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat 1 łyżeczka
curry 1 łyżeczka
Grill przyprawa klasyczna Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Szwedzkie ziemniaczki

Rozgrzać piekarnik do 200 st. Ziemniaki obrać. Każdego z ziemniaków położyć na łyżce i ponacinać w plasterki ok. 3 mm, aż do brzegów łyżki. Uwaga, żeby ich nie przeciąć.
Ziemniaki obgotować w wodzie na pół miękko (wtedy skraca się czas ich pieczenia), odsączyć delikatnie, ułożyć na natłuszczonej żaroodpornej formie, polać olejem, posolić, popieprzyć, posypać ulubionymi ziołami oraz przyprawami. Jedną część posypałam papryką orz przyprawą do pizzy, a drugą przyprawą do grilla oraz curry.
Włożyć formę ( bez pokrywki) do piekarnika i piec ok. 40 min. Od czasu do czasu polać je tłuszczem z formy.
Podawać do mięska z ulubioną surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 11.07.2011 21:26
Super !
SmacznaPyza 15.05.2011 16:31
ja nie obgotowuję, ale płuczę dokładnie po nacięciu żeby plastry ładnie się otworzyły w trakcie pieczeni - następnym razem wypróbuję Twój sposób

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak