Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche różyczki z marmoladą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 40 dag
masło 30 dag
żółtko jajek 5 szt.
cukier puder 10 dag
cukier wanilowy 32 g
marmolada 330 g
białko 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche różyczki z marmoladą

Wszystkie składniki ciasta kruchego zagniatamy i wkładamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu ciasto wałkujemy na grubość 3-4mm (nie może być za cienkie) i kieliszkiem do wódki wykrawamy kółka. Na wykonanie różyczki potrzebujemy ok.6-7 kółek.
Kółka układamy tak aby jedno zachodziło brzegiem na drugie - łączenia smarujemy białkiem.
Jeżeli różyczki mają być z marmoladą to również kładziemy na środek paseczek marmolady. Zwijamy w rulonik i tak powstają różyczki :)
Wszystkie kwiatki układamy na blaszce i pieczemy w (koniecznie) nagrzanym do 180 st piekarniku przez około 20 min.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewka1978 26.04.2012 16:17
Kuszące
Dorota59 02.02.2011 13:05
przepięknie wyszły

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak