Przepis i sposób przygotowania na: Kajmakowa tarta z żurawiną
Kajmakowa tarta z żurawiną to smaczny pomysł na świąteczny stół. W tym przepisie słodycz kajmaku została przełamana lekko kwaskowatą żurawiną. Ta tarta nie tylko pięknie prezentuje się na stole, ale smakuje wyśmienicie!
Jak przygotować kajmakową tartę z żurawiną
Przygotuj kajmak: puszkę mleka gotuj przez trzy godziny, uważając, by opakowanie cały czas pokrywała woda. Ostudź puszkę (nie wolno jej od razu otwierać!). Możesz wykorzystać również gotową masę kajmakową.
Na drewnianej stolnicy posiekaj masło z cukrem pudrem, żółtkami, solą, oboma rodzajami mąki. Gdy składniki się połączą, szybko zagnieć kruche ciasto. Następnie podziel je na dwie części, obie owiń w folię i wstaw na godzinę do lodówki.
Pierwszą połowę gotowego ciasta rozwałkuj i wyłóż nim płytką tortownicę, wyklej też boki.
Drugą połowę ciasta również rozwałkuj i pokrój na paski.
Gotową masę kajmakową wyłóż na spód ciasta, wyrównaj szerokim nożem.
Na masę kajmakową wyłóż żurawinę Smak i rozsmaruj nożem, a następnie u góry rozłóż paski ciasta. Możesz wysmarować ciasto żółtkami jaj, aby było błyszczące.
Piecz około 45 minut w piekarniku nastawionym na 190 stopni.
Całość udekoruj cukrem pudrem.