Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nadziewane pierniczki

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szklanki
jajko 1 szt.
miód 0,5 szklanki
cukier puder 0,5 szklanki
masło 1 łyżka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda 4 łyżki
kakao 1 łyżka
marmolada 10 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewane pierniczki

Wszystkie składniki przełożyć na blat i zagnieść ciasto, wodę dodawać stopniowo (dolewać w trakcie ugniatania). Ciasto musi być lepkie. Ciasto podzielić na 2 w miarę równe połowy i każdą wałkować między arkuszami papieru pergaminowego (nie będzie lepić się do wałka, łatwo się zdejmuje i jest równe).
Na jeden płat rozwałkowanego ciasta nałożyć małą łyżeczką nadzienie. Układać je w takich odstępach aby dało się wycinać kształty. Ciasto docisnąć, aby dobrze się zlepiło (jak jest lepkie to zlepia się bez wysiłku). Wycinać foremką ulubione kształty. Układać pierniczki na blaszce do pieczenia (można przenosić fragmenty papieru z pierniczkami wyciętymi, tak żeby ich dodatkowo nie zniekształcić).
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 15- 20 minut.
Po upieczeniu, lekko wystudzone pierniczki można posmarować gęstym lukrem (wymieszany cukier puder z wodą). Wstawić te posmarowane pierniczki na około 1-2 minutki do nagrzanego piekarnika (około 160-180 st. C). Lukier fajnie podeschnie, a pierniczki będą mięciutkie. Jak na lukrze zaczną się pojawiać bąbelki to należy wyłączyć, chyba, że chcemy efekt popękania to należy potrzymać jeszcze te bąbelki :)

profil ilka86

Dodaj komentarz:
Dodaj »

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 13.05.2012 20:50
nadziewane pierniczki to jest To! :)
eli82 27.07.2011 09:15
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak