Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szczypiorkowe bagietki

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szklanka
woda 3/4 szklanki
drożdże 10 g
szczypiorek 4 łyżki
masło 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
jajko 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Szczypiorkowe bagietki

Drożdże mieszamy z wodą i pozostawiamy na 15 minut. Masło roztapiamy, jajko należy rozbełtać widelcem. Mąkę przesiewamy do dużej miski i dodajemy resztę składników. Wszystko mieszamy mikserem, badż ręcznie. Ciasto wyrabiamy około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Pod przykryciem pozostawiamy na 1 1/2 godziny w ciepłe miejsce.
W połowie czasu ciasto odgazowujemy ( wyciągamy z miski i skłądamy jak kopertę) Następnie dzielimy na 4 lub więcej części, formujemy bagietki i układamy na obsypanym mąką płótnie do wyrośnięcia na 40 minut.
Blaszkę nagrzewamy, wyrośnięte bagietki nacinamy ostrym nożem i układamy na gorącej blaszce. Bagietki wraz z mniejszą blaszką wypełnioną 3/4 szklanki wody wsuwamy do piekarnika. Pieczemy w 220 *C przez około 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 10.07.2013 11:02
polecam, bo są przepyszne do kanapek:)
Andysz 14.01.2013 12:36
ekstra;]
Sarenka 15.08.2011 21:27
Apetyczne, zwlaszcza z maselkiem :)
Karolina92 26.03.2011 10:46
uwielbiam i bagietki i szczypiorek, wiec sprawdze przepis na 100% :)
pawel6 02.02.2011 14:20
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak