Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki w parmezanie

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
drożdże 7 g
sól 3/4 łyżeczki
oliwa 2 łyżeczki
woda 1/2 szklanki
mleko 1/4 szklanki
parmezan 15 dag
oregano 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki w parmezanie

Mleko wlewamy do wody, a następnie dodajemy drożdże i cukier. Wszystko razem mieszamy aż do rozpuszczenia się składników.
Następnie wsypujemy mąkę wraz z solą i łączymy składniki. Na samym końcu dodajemy oliwę z oliwek. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
Dzielimy na 7 równych części i każdą formujemy wedle uznania.
Następnie pędzelkiem i wodą smarujemy każdą bułeczkę i obtaczamy w parmezanie z oregano. Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i ponownie odstawaimy do wyrośnięcia na około 45 minut. W między czasie nagrzać piekarnik do 190 * C. Piec około 15 minut. Studzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 14.01.2013 12:36
mmm pyyyszne!!;]
Paweł29 05.09.2012 22:21
Pycha.
Iwona51
Iwona51 03.02.2011 16:58
Bardzo chciałam przeprosić ilka_86 za niesłuszne oskarżenie, ponieważ ten przepis jest z jej blogu kulinarnego.
Iwona51
Iwona51 03.02.2011 00:33
Przepis http://ilonkowo.blox.pl/2010/02/Buleczki-w-parmezanie.html
Agnieszka_B 02.02.2011 09:40
Pięknie wyrośnięte bułeczki... A smaku jestem bardzo ciekawa:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak