Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wołowina z coli duszona w czerwonym winie

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 1 kg
napój typu cola 1-2 szklanki
koncentrat pomidorowy 4 łyżki
cebula 1 szt
seler korzeniowy 1 szklanka
marchew 3-4 szt
czosnek 1/2 główki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 szt
natka pietruszki 1 łyżka
oliwa
sól do smaku
pieprz do smaku
boczek 200 gram
wino czerwone 2 szklanki
smalec 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Wołowina z coli duszona w czerwonym winie

Mięso macerujemy w coli przez noc. Na drugi dzień w naczyniu do pieczenia smażymy pokrojony w kostkę boczek, cebulę i czosnek. Marchew i seler ścieramy grubo i dodajemy do garnka, podsmażamy i dodajemy mięso, , majeranek, liście laurowe, sól i pieprz. Rumienimy mięso i wlewamy wino i 1/2 szklanki coli. Dodajemy koncentrat i dolewamy tyle coli by pokryła mięso i dusimy przez ok 2 h. Sos mixujemy, musi być gęsty i o intensywnym kolorze. W razie potrzeby doprawiamy. Przed podaniem posypujemy natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kupiska 12.05.2012 17:56
ciekawy pomysł...
iknbozka 09.02.2012 11:14
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak