Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ucierane ze śliwkami i bezą.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szkl
jaja 4-5 szt
mleko 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżeczka
cukier 3\\4 szkl
masło 1\\2 szt
proszek do pieczenia łyżeczka
cynamon szczypta
śliwki węgierki ok 1\\2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ucierane ze śliwkami i bezą.

Śliwki umyć, wydrylować, pokroić na połówki. Masło utrzeć z 10 dag cukru . Ciągle ucierając kolejno wbijać 2 całe jajka i 2-3 żółtka, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, a na koniec mleko. Ciastem wykładamy do blachy. Na wierzchu układamy śliwki i posypujemy je cynamonem. Pieczemy 30 minut w temp. 200 st. Białka ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem i sokiem cytrynowym. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na nie pianę ubitą z białek. Zapiekamy jeszcze 10 minut. Po ostudzeniu możemy posypać np. zrumienionymi na suchej patelni migdałami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak