Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z migdałami i rodzynkami

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,75 szklanki
masło lub margaryna 1,2 kostki
cukier 0,75 szklanki
jajko 1 sztuka
jabłka 1,5 kg
cukier 1,5 szklanki
cynamon ok. 5 łyżeczek
rodzynki 3 łyżki
płatki migdałowe 0,5 szklanki
cukier drobny 1 szklanka
mąka 1 szklanka
masło lub margaryna 12,5 dag
woda 75 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z migdałami i rodzynkami

Z mąki pszennej, masła( 1,2 kostki), cukru( 0,75 szklanki) i całego jajka przygotować kruche ciasto. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Jabłka obrać, pokroić. W garnku przygotować karmel z cukru, dolać do niego około 75 ml wrzątku ciągle mieszając. Należy uważać, żeby cukier się nie zbrylił( nie może zrobić się twardy). Gdy syrop będzie gotowy dodać do niego jabłka i poddusić. Gdy jabłka będą miękkie dodać cynamon, rodzynki i płatki migdałowe. Jabłka odstawić do przestudzenia( jeśli jabłka są zbyt wilgotne można dodać do nich np. bułkę tartą, żeby je zagęścić). W tym czasie przygotować kruszonkę z 1 szklani mąki, 1 szklanki cukru i 12,5 dag masła lub margaryny. Kruszonkę zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika.
Kruche ciasto wyjąć z zamrażalnika, rozwałkować, wylepić nim dno i boki tortownicy, dno nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć jabłka, następnie zetrzeć kruszonkę wyjętą z zamrażalnika. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 08.02.2014 22:24
pyszna szarlotka
Dorota59 08.02.2014 08:33
przepiękna
IKrakowianka 27.09.2013 19:51
bardzo lubię
Wafelek2601 28.01.2013 17:19
Naprawdę pyszna, polecam przepis
Margo1 25.09.2011 13:30
jaka piękna
marzencia2007 09.02.2011 15:30
super ;) aż szkoda że teraz jestem na diecie :|
Monika193
Monika193 08.02.2011 09:39
wygląda super
Sarenka 06.02.2011 11:02
Wierzch wyglada kuszaco!
niciapn 04.02.2011 17:08
pycha
Katarzyna/kate1980 04.02.2011 15:54
śliczna Ci wyszła
agnieszka214 04.02.2011 11:56
smaczne
Agnieszka_B 04.02.2011 07:55
Przepyszne ciasto:)
Iwusia 02.02.2011 13:44
wygląda wspaniale :)
ben-ka 02.02.2011 09:54
Do kawy,którą właśnie piję.....ale bym zjadła:)
iwa643 02.02.2011 07:20
apetyczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak