Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z brzoskwiniami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 sztuk
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 szklanka
cukier 0,75 szklanki
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
brzoskwinie w puszce 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z brzoskwiniami

Brzoskwinie z puszki odsączyć z zalewy i pokroić w półplasterki. Żółtka jaj oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać do nich obie mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. W międzyczasie z białek jaj szczypty soli ubić sztywną pianę. Pianę dodawać porcjami do masy i delikatnie mieszać. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, ułożyć na niej półplasterki brzoskwiń. Ciasto piec przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 03.08.2013 21:36
Takie desery lubię
IKrakowianka 25.04.2013 23:36
bardzo lubię taką wersję
Iwusia 18.06.2011 22:35
wspaniałe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak