Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączusie

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
drożdże 10 dag
jajko 3 sztuki
mleko ok 1 szklanki
cukier 1/2 szklanki
aromat wg uznania
sól 1 szczypta
margaryna 10 dag
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pączusie

Margarynę wyjąć z lodówki aby była miękka. 5-6 łyżek mleka, łyżkę cukru, łyżkę mąki wymieszać. Dodać rozkruszone drożdże i odstawić w ciepłe miejsce. jajka roztrzepać z resztą cukru. Dodać do mąki razem z margaryną, pozostałym mlekiem i rozrobionymi drożdżami. Dodać aromat. Wyrobić ciasto. odstawić do wyrośnięcia. Gdy powiększy swoją objętość wyłożyć na stolnicę. Rozpłaszczyć rękoma i wycinać pączki kieliszkiem bądź małą szklaneczką. Ułożyć na ściereczce. Na rozgrzanym oleju smażyć pączki. Wyjmować na ręcznik papierowy i osączyć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewasylwia 30.06.2011 10:55
pyszniutkie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak