Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka musztardowo-imbirowa Eli

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 1 kg
cebula 2 sztuki
czosnek-może być mniej 8 ząbków
musztarda 2 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
kostka mięsna 1
olej do smażenia 4 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Przyprawa do pieczeni i mięs duszonych Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka musztardowo-imbirowa Eli

Cebule i czosnek obrać z łupinek.Cebule posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Łopatkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.W rondlu rozgrzać olej,włożyc łopatkę i obsmażyć ze wszystkich stron.Obsmażone mięso posmarować ze wszystkich stron musztardą i włożyć do rondla w którym było obsmażane.Do mięsa dodać cebulę,czosnek,imbir,przyprawę do pieczemi,paprykę,kostkę mięsną,sos sojowy,pieprz i jeszcze chwilę smażyć.Mięso podlać wodą i dusić do miękkosci.W razie potrzeby podlewać jeszcze wodą.Gotową łopatkę wyjąć na półmisek.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.Mięso pokroić na porcje.Sos podać osobno w sosjerce.Smacznego!

Ja podałam łopatkę z kluskami śląskimi (przepis w mojej galerii) i kapustą czerwoną (przepis w mojej galerii).

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

indi 24.05.2011 20:58
apetycznie wygląda, chyba się skusze i zrobię
Sarenka 22.05.2011 18:58
Smakowite :P
Smakosz6 23.02.2011 20:08
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak