Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki Eli nadziewane kapustą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
cebula 4 sztuki
czosnek-może być mniej 8 ząbków
jajko 4 sztuki
mąka pszenna 8 łyżek
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Placki Eli nadziewane kapustą

Pozostałe składniki:

40 dkg kapusty kiszonej
1 duża cebula
1 kostka rosołowa z zielem angiekskim i liściem laurowym
1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
2 łyżki smalcu
pieprz
ewentualnie sól

olej do smażenia

15 dkg sera żółtego (utarty na grubej tarce)

Cebulę pokroić w cwierć krążki.W szerokim rondlu rozgrzać smalec dodać cebulę i przesmażyć,aż cebula się lekko zrumieni.Do cebuli dodać kapustę,pokruszoną kostkę rosołową,przyprawę do wieprzowiny,pieprz dp smaku i wymieszać.Chwilę razem przesmażyć,podlać odrobiną wody,dusić do miękkości i wystudzić.Ewentualnie doprawić solą.

Cebulę zetrzeć na tarce,czosnek przecisnąć przez praskę.Obrane,umyte ziemniaki zetrzeć i odcisnąć wodę.Do miski włożyć ziemniaki,cebulę,czosnek,mąkę pszenną,jajka,przyprawić solą,pieprzem i dokładnie wymieszać.Na patelni rozgrzać olej,kłaść łyżką ciasto,formując cienkie placki,posypać odrobiną sera.Na ser położyć łyżkę kapusty,posypać serem i przykryć cienką warstwą ciasta.Smażyć z obu stron na rumiano. na średnim ogniu,żeby się nie przypaliły i nie były surowe w środku.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka189 23.11.2011 11:57
założę się że są pyszne!
angelika14 09.07.2011 11:46
jeszcze czegoś takiego nie jadłam
oliwkowa
oliwkowa 14.03.2011 16:18
uwielbiam
wiola28a 10.03.2011 11:18
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak