Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec zwijany

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
masło 25 dag
drożdże 5 dag
śmietana 150 ml
żółtko jajek 3 szt
cukier 1 łyżka
cukier waniliowy 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
masa makowa 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec zwijany

Drożdże utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, śmietanę, drożdże i dokładnie wyrobić ciasto. Z ciasta zrobić kulę i włożyć do zimnej wody. Gdy wypłynie na wierzch, osączyć, rozwałkować w prostokąt. Na ciasto wyłożyć masę makową, wyrównać i zwinąć w rulon. Ciasto zawinąć w pergamin tak aby pozostawić między ciastem a pergaminem wolną przestrzeń. Włożyć do wąskiej formy nakłuć wykałaczką w kilku miejscach i pozostawić do wyrośnięcia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp 170 stopni na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 30.10.2012 13:01
Niedługo będę piekła takie makowce na Święta.
Łukasz15 13.09.2012 12:51
Uwielbiam zawijanego makowca

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak