Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanki
masło 10 dag
cukier 1/2 szklanki
jajko 2 sztuki
sól 1 szczypta
mleko ok 1 szklanki
drożdże 5-8 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki

5 łyżek mleka, łyżkę cukru, łyżkę mąki razem wymieszać. Dodać pokruszone drożdże. Odstawić w ciepłe miejsce. Do mąki dodać roztrzepane jajka z cukrem, mleko, masło i rozdrobnione drożdże. Zarobić ciasto. Przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto zwiększy objętość. Wyłożyć na stolnicę. Lekko rozwałkować. Wykrawać krążki szklanką. A w środku krążka wycinać dziurki małym kieliszkiem. Smażyć na gorącym oleju. Osączyć na papierowym ręczniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emiliozo 09.09.2011 10:06
grzechu warte
katarzynka455 08.02.2011 14:25
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak