Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Eli confit z kaczki

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udek kaczych 5
przyprawy do drobiu Prymat 2 łyżki
papryki słodkiej Prymat 1 łyżka
papryki ostrej Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
tłuszcz 2 (z gęsi)

Przepis i sposób przygotowania na: Eli confit z kaczki

Udka kaczki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Wszystkie przyprawy wymieszać,natrzeć udka ze wszystkich stron,ułożyć w pojemniku z przykrywką i włożyć do lodówki na całą dobę.Tłuszcz gęsi włożyć do dużego rondla i wytopić na średnim ogniu.Jeżeli po wytopieniu zostaną skwarki trzeba je wyłowić łyżką cedzakową.Udka wyjąć z lodówki,oczyścić z przypraw,włożyć do wytopionego smalcu i gotować na małym ogniu przez 2 godziny.Po wyjęciu z tłuszczu,wyłożyć udka na blachę i zapiec chwilę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C,aż się zrumienią.Smacznego!

Tak przyrządzone udka kacze rozpływają się w ustach.Ostudzony smalec po smażeniu wlewać do mniejszych pojemniczków i zamrozić.Można go używać do smarowania pieczywa (jest pyszny) lub do kapusty zasmażanej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maryśka 10.09.2011 13:32
super
Pacia 27.08.2011 13:52
wyglądają pysznie i smalec pewnie też dobry
ewelinapac 11.05.2011 21:18
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak