Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

De volaille w sosie czosnkowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 szt.
ser żółty 15 dag
masło 4 łyżeczki
jaja 2 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat 50 g
pietruszka zielona 2 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
sos czosnkowy 1/2 szklanki
szczypiorek 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: De volaille w sosie czosnkowym

Filet kroimy na mniejsze kawałki. Rozbijamy delikatnie tłuczkiem, uważając aby nie poprzerywać mięsa, doprawiamy solą, pieprzem, (można natrzeć czosnkiem, aczkolwiek nie jest to konieczne). Każdy rozbity plaster mięska smarujemy płaską łyżeczką masła, posypujemy posiekaną natką pietruszki, (jeśli chcemy możemy położyć również pasek żółtego sera). Zawijamy w roladki, boki zwijając do środka, aby nadzienie nie wypłynęło.
Gotowe roladki obtaczamy w jajku, następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, tak aby roladki były do ok. połowy w nim zanurzone, można dopiec w piekarniku, żeby mięso w środku nie było surowe.
Gorące polewamy sosem czosnkowym, posypujemy posiekanym drobno szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak