Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Różowy budyniowiec z jabłkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
cukier 3/4 szklanki
cukier wanilowy 1 łyżka
jaja 2 szt.
masło 250 g 3/4 szt.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jabłka 1 kg
cukier 1/4 szklanki
kasza manna 1/4 szklanki
rodzynki 3 łyżki
budyń malinowy 1 szt.
mleko 3 szklanki
cukier 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Różowy budyniowiec z jabłkami

Jabłka: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o większych oczkach. Smażyć w rondelku ok. 10 min., dodać potem rodzynki oraz cukier i kaszę mannę.
Budyń: Rozpuścić w 1 szkl. mleka wraz z obiema mąkami. Resztę mleka, tj. 2 szkl. zagotować z cukrem. Rozrobiony budyń wlać do gotującego się mleka. Gotować na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając.
Ciasto: Z mąki, cukru, jaj, margaryny i proszku zagnieść ciasto i rozdzielić je na dwie nierówne części. Większą część rozwałkować i przenieść do formy (równie dobrze można nim po prostu wylepić blachę). Na ciasto wyłożyć jabłka. Gorącym budyniem zalać jabłka, przykryć cienkimi paseczkami (tworząc kratkę) z drugiej części ciasta i piec ok. 50 w temperaturze 170* C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 02.05.2013 07:48
apetycznie wygląda
Ewa104 23.04.2012 16:05
Śliczny kolorek.
jolajka 02.02.2011 12:17
ładny kolor budyniu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak